Indimellem når vi ikke at spise alt det hjemmebag jeg giver mig i kast med. Jeg havde nogle grove boller fra weekenden som ikke var blevet vellykket - faktisk både hævede de ikke ret meget og de var klæge indvendige. Men istedet for at smide de sidste 2-3 boller ud gik jeg på jagt efter en opskrift, hvor jeg kunne genbruge dem til noget andet. Jeg fandt en del forskellige udgaver men de tog generelt laaang tid og krævede både surdej og en masse tid jeg ikke havde. Så jeg endte med at tage lidt fra de forskellige opskrifter og stykke det sammen til nedenstående så ganske vellykkede boller som stadig er lækre dagen derpå.
Opskrift - giver ca 12-14 boller
ca. 150-200 gram "gammelt" brød - både lyst og groft kan bruges
5 dl. kogende vand
4 dl. lunken vand
25 gr. gær
150 gr. durum mel
ca. 600 gr. hvedemel
en lille håndfuld hørfrø
1 tsk salt
mælk til pensling
Fremgangsmåde:
- tag de gamle brød og hiv det i mindre stykker. Hæld det kogende vand over og lad det trække overdækket et par timer men gerne fra aften til morgen i køleskabet.
- næste morgen eller efter et par timer så opløser du gæret i lunken vand.
- tilsæt brødblandingen inkl. vandet, salt, hørfrø og durum mel. Hvedemel tilsættes lidt af gangen indtil rette konsistens. Det kommer lidt an på hvor meget væde det gamle brød har trukket.
- ælt dejen på røremaskine ved mellem hastighed i ca. 10 min.
- laden dejen hæve i 1-2 timer - til dobbeltstørrelse
- Når dejen er hævet formes bollerne ved at gøre hænderne våde med vand. Det gør at dejen ikke hænger ved og bollerne skal bare formes lidt rustikt.
- efterhæv bollerne i 30 min. på bagepladen
- pensel dem med mælk.
- bages ved 200 grader i ca 20 min og gerne med et lille fad vand i bunden af ovnen.
så er det ellers bare at nyde de lune boller velbekomme :)
Ingen kommentarer:
Send en kommentar