søndag den 22. september 2013

De bedsteste hindbærsnitter

Nu har manden spurgt efter hindbærsnitter i flere uger og lørdag blev dagen. 4 ud af 5 i vores lille familie har fødselsdag i oktober så greb også lige chancen og fik lavet et par æbletærter til fryseren. Vores lille trofaste æbletræ har givet ufattelig mange æbler i år og de skal da bruges inden de bliver dårlige. Men opskriften på æbletærte må vente til jeg har smagt den :)

Hindbærsnitter:

Det er en fantastisk klassiker som man bare ikke kan blive træt af. Jeg laver selv marmeladen og det tager ikke mange minutter, men det er det hele værd!


Syltetøj:
300 gr. hindbær (jeg brugte frosne)
½ vaniljestang
175 gr. sukker
1 spsk vand

Bland alle ingredienser i en tykbundet gryde og bring i kog. Lad det simre i 10-12 min. Det skal begynde at tykne. Lad det køle af.

Mørdej:

150 gr. koldt smør - rigtig smør
4 dl hvedemel
½ dl. flormelis
1 æg
1 spsk vand

Skær smørret i tern og bland det sammen med mel og flormelis. Det skal nulres sammen. Tilsæt æg og vand og saml dejen uden at ælte for meget. Hvis du ælter for meget bliver dejen kompakt og kedelig. Pak dejen i husholdsningsfilm og put den i køleskabet min. 30 min.

Del dejen i 2 lige store stykker og rul dem ud i ca. 45 * 10 cm. Læg den ene bane på en bageplade med bagepapir og fordel syltetøj ud over i et godt jævnt lag. Put så den sidste bane ovenpå og bag den i ovnen ved 180 grader varmluft i ca. 15-20 min. Lad den afkøle imens du laver glasuren. Glasuren laver jeg på slum men husk at den skal være god tyk.

Smør glasuren udover stangen og pynt med krymmel, frysetørret hindbær etc. Brug din skarpe kniv og skær stangen ud i mundrette snitter. Jeg skærer også det yderste af kanten af.

Hvis der skulle blive nogen til overs så opbevar dem i køleskabet i en plastik bøtte.

 

onsdag den 18. september 2013

Tilbage til arbejdet og oksegryde

Så er jeg tilbage på jobbet efter barsel. Det er nu dejligt at lave noget andet en bleskift, babymad, sovetider osv. Så nu er tiden også kommet til madplan igen. Jeg vil gerne dele den med jer, men det bliver ikke i denne omgang.

I søndags var en kedelig trist dag og madplanen sagde gryderet. Jeg endte med at tage hvad jeg kunne finde i skuffer og skabe. Det blev en fantastisk gryderet, så den skal i da have sammen med de hjemmelavede rødbeder.

Oksegryde:

okay gryderet er ikke kønt men det smager skønt
ca. 1 kg oksekød i tern. Jeg havde købt en cuvette og skåret i tern. Det blev dejlig mørt.
3 gulerødder i skiver
2 løg skåret i småstykker
200 gr. bacontern
3 fed hvidløg
½ frisk chili
½ flaske rødvin
7 dl oksebouillon
2 dl. madfløde
salt og peber
paprika
2 spsk. hvedemel
1 spsk olie og 1 spsk smør
majsstivelse (maizena)

olie og smør puttes i en varm gryde eller pande. Steg derefter bacontern sprøde og tag op. Bland oksetern med hvedemel og brun i gryden. Tag også dem op af gryden og sæt til side. Til sidst steges løg, hvidløg og chili møre og blandes med oksetern og bacon. krydr med salt, peber og paprika efter smag. Tilsæt rødvin og oksebouillon og nu skal det bare simre et par timer. Til slut tilsættes madfløde og retten gives et opkog. Tilpas tykkelsen med Maizena rørt ud i vand.

Serveres med ris eller kartoffelmos og selvfølgelig rødbeder

Hjemmelavet syltede rødbeder

Det er så nemt at sylte rødbeder selv og det smager bare tusind gange bedre end de triste du kan købe i supermarkederne. Jeg har lige købt rødbeder til 3 kr./kg. så det er jo heller ikke dyrt. Desværre har jeg ikke nogen køkkenhave eller drivhus for den sags skyld så det kniber lidt med råvarerne til alle mine projekter. Så er det jo dejligt indimellem at finde noget på tilbud.

1 kg. friske rødbeder
375-500 gr. sukker - an på hvor søde du kan lide dem. Jeg kan godt lide, at der er lidt bid og syrlig smag.
3/4 liter eddike
1 tsk flydende atamon

Skyl og vask rødbederne. Kog dem i letsaltet vand (1 tsk salt pr. liter vand) i ca. 40-50 min. Hæld vandet fra og skyl rødbederne under koldt vand. Gnub skindet af rødbederne og skær dem i skiver.

Giv eddike og sukker et opkog. Kom rødbedeskiverne i lagen og bring lagen i kog igen. Tilsæt Atamon og fyld dem i rene Atamon-skyllede glas. Lukkes til med det samme.




fredag den 13. september 2013

ovntørrede tomater

 
 
Jeg har haft stor succes med mine kære tomatplanter i år. Jeg har hver sæson 2-3 tomatplanter i en kapilær kasse på terrassen. I år er de helt vildt søde og de blev modne på stort set sammen tidspunkt. Vi kan ikke nå at spise dem alle så valget gik på at forsøge med ovntørrede tomater. MUMS de er gode.
 


 
de er såre simple at lave men tager tid faktisk flere timer. Men de er det hele værd.
 
 
tag en bageplade og beklæd den med bagepapir. Pensl bagepapiret med olivenolie. Tag en masse tomater og halver dem. Læg dem med skærefladen opad. Krydr med groft salt, frisk timian og frisk rosmarin.
 
bag dem i ovnen ved 100 grader i ca. 3 timer. Afkøl dem og fyld dem på et glas, som fyldes med olivenolie.
 
de smager helt fantastisk så lav rigligt!!



onsdag den 11. september 2013

bananmuffins med chokolade cream cheese frosting

disse muffins er nogle af mine favoritter især med cream cheese frosting. De er stærkt vanedannende.

Det er ved at være slut med min barsel så vi hygger nok lidt mere end normalt så idag var der varm chokolade til.

 

Bananmuffins ca. 12 stk.

200 gr. nødder - valnødder, hasselnødder eller pekannødder
250 gr. hvedemel
1 spsk. bagepulver
½ tsk. salt
100 gr. blødt smør
200 gr. brun farin eller muscovado sukker
2 æg
2 tsk. vanillesukker - gerne hjemmelavet
4 mosede bananer

Forvarm ovnen til 180 grader - jeg bruger varmluft. Fyld papirsforme i muffinsformene.
Rist nødderne på en varm pande men pas på at de ikke brænder på. Afkøl dem og hak dem.
Bland mel, bagepulver og salt i en skål. I en anden skål blandes smør, sukker og vanille med håndmikser eller røremaskine. Tilsæt æggene et af gangen og tilføj de mosede bananer. Bland det våde med det tørre og til sidst tilsættes nødder. Fyld formene 3/4 op og bag i ca. 20-25 min. Afkøl inden de pyntes med frosting.

Choko cream cheese frosting.

Denne frosting bliver lavet lidt på slum. Jeg er ikke så vild med smør i min frosting så derfor bruger jeg tit denne opskrift. Jeg er faldet over philidelphia ost med chokolade og den er ikke god for sig selv men i denne opskrift er det noget helt andet.

200 gr. smøreost med chokolade
2-300 gr. flormelis
1 spsk. kogende vand
1 tsk. kakaopulver
evt. en god klat smør

Det hele blandes og røres til en god sej masse. Bliver den for tynd dvs. ikke danner top når du løfter skeen skal du bare røre mere flormelis i. Put det i en sprøjtepose og pynt kagerne. afslut evt. med lidt høvlet chokolade.





hjemmelavet kiks

Hjemmelavet kiks ala digestive



de smager langt bedre end dem du køber. Men sundere er de nok ikke :)

 
ca. 40 styks.
 
250 gram blødt smør
6 dl. havregryn
2 dl. grahamsmel
2 dl. fuldkornshvedemel
2 dl. hvedemel
1 dl. rørsukker
2½ dl. kogende vand
1 1/4 tsk. bagepulver
1 tsk. groft salt
 
Hæld kogende vand over havregrynene. I en anden skal blandes smør og sukker. Bland mel, salt og bagepulver og ælt alle ingredienser sammen til en ensartet dej. Put dejen i en pose og lad den trække i køleskabet mindst 1 time. Rul dejen ud og stik ud i de sjove former du ønsker. Sæt kiksene på en bageplade og stik dem med en gaffel. Bag dem ca. 20 min. ved 180 grader varmluft.
 
opbevar dem i en tætlukket kagedåse eller lignende. Mine drenge elsker dem med Nutella på.....syndigt men lækkert.