mandag den 29. juli 2013

Godnatte baby mad

Vores lille Mathilde sover altså bedst efter lidt godnatte mad som vi kalder det. Det er altid lige noget nemt og hurtigt for hun er jo træt. 

Godnatte mad - yoghurt med havregryn

1 1/2 dl sødmælksyoghurt naturel
1 håndfuld øko havregryn finvalsede eller grove hvis det kan håndteres af den lille. Vi bruger altid finvalset. 

Det er basis og så kommer jeg enten 1 tsk vaniljesukker, et par skefulde frugtmos eller en halv moset banan i. 

Hun er vild med det :) men ik så vild med blitzen. 

lørdag den 27. juli 2013

Luftige lækre boller og den gode giftkage

Min store dreng skal på FDF sommerlejr og så skal der bages boller og kager. Man måtte selv vælge men det kan jeg jo ikke :) 

Vi er lige kommet hjem fra ferie i det herlige danske sommervejr. Derfor blev det til hvad-har-jeg-i-skuffen boller som blev dejlig luftige og stadig med gods i. Jeg har skrevet ned undervejs. 

Jeg kogte en havregrød med hørfrø. Det giver en lidt tungere men saftig bolle. Det tunge blev så udlignet af bagepulver. 

Flotte boller klar til en tur i ovnen.

Den færdigbagte bolle med fine lufthuller og dejlig farve. 

Her kommer opskriften på ca. 25 styk 

1 1/2 dl havregryn
1 dl hørfrø
3 dl mælk 

Blandes i en gryde med tyk bund og koges op. Kog et minut til det bliver en grød og afkøl til stuetemperatur 

50 gr gær
2 dl mælk
1/2 dl flydende margarine
1 dl A38
2 tsk salt
2 spsk sukker
Ca. 11 dl hvedemel + 1 tsk bagepulver 
1 1/2 dl grahamsmel
5 revne gulerødder
1 dl solsikkekerner

Lun mælk og opløs gæren heri. Bland gærblandingen med de øvrige ingredienser samt grøden. Ælt grundigt og lad dejen hæve 1 times tid. Form dejen til boller og efterhæv dem i 20 min. Pensl med æg. Bages 12-15 min ved 200 grader varmluft. 

Så har du de lækreste luftige boller. De kan sagtens fryses men gør det med det samme de er afkølet. Velbekomme. 

Så var der jo også kagen. Det blev til den gode gamle giftkage - den slår aldrig fejl og er også god efter et par dage. 


Jeg tror faktisk kun at der findes en opskrift på giftkage og min er en gammel håndskreven sag. Jeg kan desværre ikke huske hvor den er fra. 

Giftkage 1 lille bradepande 

250 gr smør
250 gr sukker
250 gr mel
3 æg
2 tsk bagepulver
1 tsk vaniljesukker
1½ dl mælk
1 spsk mandelessens
3 spsk grøn konditorfarve

Smør og sukker piskes blødt og æggene tilsættes et ad gangen. Pisk godt imellem æggene.
Mel blandes med bagepulver og mælk blandes med mandelessens og grøn frugtfarve. Melblandingen kommes i smørblandingen skiftevis med mælken.
Bages i en lille bradepande i ca 20-30 min. Overtrækkes med chokolade eller glasur. Jeg valgte gult glasur på den ene og hvid chokolade på den anden. Blomsterne er udstukket i fondant. 

tirsdag den 23. juli 2013

Røgede makreller

Vi er på sommerferie i sommerhus sammen med svigerforældre og alle søskende. Onkel Jonas har købt en båd og den måtte jo prøves så ham og svigerfar kom hjem med en hel spand makreller. Vi ville prøve at røge dem og det blev så lækkert. Det var heller ikke særlig svært. 

Jeg hyggede mig med at finde krydderier imens Jonas rensede og fileterede. Et hold blev med løg, hvidløg og salt og et hold med det samme plus paprika. Det bedste var at vi var fire til at passe fiskene. En der rensede og fileterede. En der krydrede og lagde på risten. En der tændte ovnen og sørgede for smuld. Og vigtigst en der tog tid. Det var så hyggeligt i det dejlige danske sommervejr. 

Vi spiste til aften med svigermors hjemmelavede kartoffelsalat med nye kartofler. Dagen efter blev de også spist til frokost og var kun blevet endnu bedre af at lægge i køleskabet. 


fredag den 12. juli 2013

Lemon Curd

Jeg er vild med citron og da jeg fandt opskriften på lemon curd ved Himmelske Kager fik en krukke fast plads i køleskabet. Det smager ubeskrivelig godt på nærmest alt brød og i kager. Det er super syndigt men fantastisk godt.

Jeg har intet ændret for den smager simpelthen himmelsk.

Lemon Curd

 Ca. ½ liter

 3 citroner
 75 g smør
 2  æg
 200 g sukker

Riv skallen af de vaskede citroner på den fine side af rivejernet. Pres derefter saften ud af frugterne. Kom skal og saft af citronerne i en gryde sammen med æg, sukker og smør i mindre bidder. Pisk massen godt igennem og pisk over svag varme til smørret smelter og massen begynder at tykne. Det er vigtigt, at den ikke bliver for varm, da smørret ellers vil få massen til at skille. Rør grundigt, og gerne hele tiden, til massen bliver helt tyk og temperaturen når over de 75 grader (hvilket er påkrævet, når der anvendes æg). Brug et sukkertermometer (hvilket jeg ikke har så det er altså på gefuhl). Hæld straks smørret på atamonskyllede glas, luk dem og opbevar dem på køl. Smørret tykner endnu mere, når det køles.

Du kan tilsætte en anden smagsgiver såsom vaniljekorn, kanel, finthakket chilifrugt eller frisk timian.





Sylt amok i jordbær

Det er jordbærtid og dejlig dansk sommer. Vi var på selvpluk i mandags og sammen med mine to drenge fik vi plukket næsten 9 kilo jordbær plus smagsprøverne undervejs :)



I år skal jeg have lavet marmelade og saft. Jeg sprang over sidste år men det fortrød jeg. Denne gang har jeg prøvet 3 forskellige slags marmelade, saft, grød og ikke mindst bare rå med vaniljecreme. Ingen sukker og fløde men vaniljecreme det er lækkert! Der blev også til en omgang råmarinerede jordbær med mynte og råsyltede jordbær. 


Jeg startede med saften da den skal trække længst. Jeg faldt over Mette Blomsterbergs opskrift så den skulle prøves.

2 liter jordbærsaft:

1 kg. jordbær (skyllet, nippet og halveret)
6 dl. vand
800 gr. sukker
en anelse atamon
 
Kog de ordnede bær, vand og sukker under låg, ca. 20 minutter. Passér hele herligheden gennem en stor sigte ilagt et rent klæde (viskestykke). Det kan godt tá et par timer - tving ikke saften igennem, da den da vil bliver uklar.
Hæld saften på rengjorte & atamon skyllede flasker & luk dem til. Saften opbevares i køleskab og nydes nu, mens den er frisk….og sommeren er hos os.

De tre slags marmelade kommer her:

Jordbærmarmelade med et strejf af lakrids.

Denne opskrift fandt jeg under Johan Bulows hjemmeside og det lød simpelthen så fantastisk at det også skulle prøves. Mest for at prøve noget anderledes.

Ingredienser
(ca. 500 g)
400 g frosne jordbær el. 500 g friske jordbær (rensede) (jeg brugte selvfølgelig friske)
Korn fra en ½ vaniljestang
Citronsaft fra en ½ citron
Citronskal fra 1 økologisk citron
7-8 tsk. Fine Liquorice Powder (jeg bruger altså bare det billige fra Tiger)
3 dl sukker

Kom jordbær, vaniljekorn, den fine lakridspulver, citronsaft og -skal, i en gryde, ved middel varme. Rør med jævne mellemrum. Tilsæt sukker når jordbærerne er udkogt til den ønskede størrelse. Efter 5min. hældes lakrids-jordbær syltetøjet på skoldede glas (f.eks. 2 lakridssirupsglas), og lukkes med det samme (vend evt. glasset på hovedet i 3min.). Efter afkøling, kan vi anbefale at servere syltetøjet på nybagt (lakridsrug-)brød.
En sikker vinder!

Nu glæder jeg mig bare til at smage den.

Jordbær/rabarber marmelade

Jeg har jo fået en hel spand rabarber fra min fantastiske veninde i mødregruppen. Det var et projekt med at have rabarber i krukke. Det går egentlig også rigtig godt men rabarberne bliver dog ikke særlig store. Jeg havde derfor ikke nok til den opskrift jeg havde fundet så jeg måtte selv finde på.

250 gr rabarber
700 gr. jordbær
1 stang vanilje
400 gr. sukker
2 spsk. citron saft
2 strimler citron skal - bare skrællet med kartoffelskrælleren
1 tsk. rød melatin blandet med 1 spsk sukker

Snit rabarber i 1 cm lange stave. Skyl, nip og halver jordbærrene. Kog frugten ved svag varme i ca. 20 min. Tilsæt sukker, vanilje korn, citronsaft og -skal. Kog videre i ca. 10 min. og fjern citronskal. Vi er ikke så meget til hele bær så jeg blendede marmeladen med stavblenderen inden jeg tilsatte rød melatin og hældte det på atamon skyllede glas.

Jordbær syltetøj

Denne klassiske jordbærsyltetøj stammer fra "God mad let at lave" og den er super god. Jeg tilsætter dog ekstra citron da vi godt kan lide det syrlige modspil.

Jeg lavede den sådan her:

1 kg. jordbær (skyllet, nippet og halveret)
600 gr. sukker (jeg brugte rørsukker)
6 strimler citronskal (skåret med kartoffelskrælleren)
1 tsk. rød melatin

Jordbærrene og sukker lægges lagvis i en gryde. Læg citronskallerne imellem. Læg låg på gryden og lad det trække mindst 2-4 timer. Varm langsomt bærrene op til kogepunkt og kog i 10 min. under og 15-20 min uden låg. Sluk og fjern citronskallerne. Tilsæt rød melatin og jeg moste jordbærrene med en kartoffelmoser, så marmeladen beholdte lidt struktur men ingen hele bær.


De råmarinerede jordbær blev ikke gode så de er røget ud igen. Jeg fik heldigvis råsyltet ca. 1 kg jordbær. Jeg masser bare jordbærrene med en gaffel og tilsætter 50 gr. sukker pr. 300 gr. frugt. Derefter putter jeg det i køleskabet og bruger det gerne til morgenmaden sammen med A38. Det smager så lækkert især med min hjemmelavet musli ovenpå. Det er også lækkert at blande i koldskålen - drengenes favorit :)









 

mandag den 8. juli 2013

De nemmeste koldthævet boller

Disse boller er de nemmeste morgenboller og de kan varieres i det uendelige. Opskriften er som jeg lavede dem her til morgen eller rettere igår aftes.



12-14 boller

25 gram gær
5 dl koldt vand
1 dl havregryn
1/2 dl rugkerner
1/2 dl hørfrø
3 dl groft mel (jeg brugte groft speltmel og rugmel)
1 tsk salt
3-4 dl hvedemel 

Opløs gæren i vandet. Tilsæt kerner, havregryn og groft mel. Bland det godt og tilsæt salt. Rør 3 dl hvedemel i dejen og hvis den kan klare mere mel så put den sidste dl i. Dejen skal være klistret. Put husholdningsfilm over skålen og sæt på køl min 6 timer og gerne natten over. 

Om morgenen tænder du ovnen på max grader varmluft. Sæt bollerne på bageplade med to skeer. Pensl med vand. Når ovnen er varm sættes bollerne i ovnen og der skrues ned på 225 grader. Bag i 15 min. 



søndag den 7. juli 2013

Lækre sunde frugt is



Disse is er ikke mindre end fantastiske og så er de lavet af 100% frugt. De kan laves med de frugter du bedst kan lide. Det vigsteste er bare at frugterne helst skal være meget modne. Jeg har lavet dem efter følgende:

8 is

1 halv vandmelon uden kerner
1 moden mango
1 bk blåbær
1 kiwi
2 modne nektariner

Blend vandmelon og mango i hver sin skål. Skræl og skær kiwien i tynde skiver. Skær nektarinerne i tern. Fordel den skårne frugt og blåbær i de 8 isforme. Hæld halvt op med vandmelon pure og hæld derefter helt op til kanten med mango pureen. Frys ned og nyd! 




torsdag den 4. juli 2013

Uhm verdens bedste jordbærtærte

 
 
Denne jordbærkage bringer altid lykke og den smager himmelsk men er også super syndig. Især min kollega Rasmus efterspørger kagen hver sommer. Den kræver lidt tålmodig da den skal køle af imellem lagene. Opskriften er en blanding af flere forskellige opskrifter. Nu er det jo jordbærtid, så i skal selvfølgelig have opskriften med.
 
Bunden: 
150 gr. koldt smør
300 gr. hvedemel
125 gr. sukker
1 tsk.   vaniljesukker
1 æg
 
Fyld:
100 gr. smør
100 gr. sukker
100 gr. marcipan
1 æg
 
100 gr. chokolade
 
skær smørret i tern og smuldre det i melet (eller bland det i køkkenmaskinen). Bland sukker og vaniljesukker i. Saml dejen med æg og læg dejen koldt i 1 time. Rul den ud mellem to stykker bagepapir og læg den i en tærteform. Bag den ved 200º i 10 min. Imens blander du smør og sukker med revet marcipan og æg. Put fyldet i og bag yderligere 10 min. Afkøl kagen helt. Smelt chokoladen og smør den ovenpå kagen med en pensel. Køles igen indtil chokoladen er stiv.
 
Bunden er nu klar og mangler bare den fantastiske topping:  
 
1 bk. jordbær skåret i halve
1 pose kagecreme
5 dl. sødmælk
½ l. piskefløde
4 spsk. ribsgele
 
kagecreme og mælk røres sammen og stilles køligt i 20 min. Fløden piskes stift og vendes med kagecremen. konsistens skal stadig være fast så pas med fløden ellers flyder kagen ud. Læg jordbærrene på kagen og pensel dem med smeltet ribsgele. Stil kagen koldt i 1 time inden servering så den når at sætte sig.
 
God fornøjelse - det er helt sikkert hit...