fredag den 12. juli 2013

Sylt amok i jordbær

Det er jordbærtid og dejlig dansk sommer. Vi var på selvpluk i mandags og sammen med mine to drenge fik vi plukket næsten 9 kilo jordbær plus smagsprøverne undervejs :)



I år skal jeg have lavet marmelade og saft. Jeg sprang over sidste år men det fortrød jeg. Denne gang har jeg prøvet 3 forskellige slags marmelade, saft, grød og ikke mindst bare rå med vaniljecreme. Ingen sukker og fløde men vaniljecreme det er lækkert! Der blev også til en omgang råmarinerede jordbær med mynte og råsyltede jordbær. 


Jeg startede med saften da den skal trække længst. Jeg faldt over Mette Blomsterbergs opskrift så den skulle prøves.

2 liter jordbærsaft:

1 kg. jordbær (skyllet, nippet og halveret)
6 dl. vand
800 gr. sukker
en anelse atamon
 
Kog de ordnede bær, vand og sukker under låg, ca. 20 minutter. Passér hele herligheden gennem en stor sigte ilagt et rent klæde (viskestykke). Det kan godt tá et par timer - tving ikke saften igennem, da den da vil bliver uklar.
Hæld saften på rengjorte & atamon skyllede flasker & luk dem til. Saften opbevares i køleskab og nydes nu, mens den er frisk….og sommeren er hos os.

De tre slags marmelade kommer her:

Jordbærmarmelade med et strejf af lakrids.

Denne opskrift fandt jeg under Johan Bulows hjemmeside og det lød simpelthen så fantastisk at det også skulle prøves. Mest for at prøve noget anderledes.

Ingredienser
(ca. 500 g)
400 g frosne jordbær el. 500 g friske jordbær (rensede) (jeg brugte selvfølgelig friske)
Korn fra en ½ vaniljestang
Citronsaft fra en ½ citron
Citronskal fra 1 økologisk citron
7-8 tsk. Fine Liquorice Powder (jeg bruger altså bare det billige fra Tiger)
3 dl sukker

Kom jordbær, vaniljekorn, den fine lakridspulver, citronsaft og -skal, i en gryde, ved middel varme. Rør med jævne mellemrum. Tilsæt sukker når jordbærerne er udkogt til den ønskede størrelse. Efter 5min. hældes lakrids-jordbær syltetøjet på skoldede glas (f.eks. 2 lakridssirupsglas), og lukkes med det samme (vend evt. glasset på hovedet i 3min.). Efter afkøling, kan vi anbefale at servere syltetøjet på nybagt (lakridsrug-)brød.
En sikker vinder!

Nu glæder jeg mig bare til at smage den.

Jordbær/rabarber marmelade

Jeg har jo fået en hel spand rabarber fra min fantastiske veninde i mødregruppen. Det var et projekt med at have rabarber i krukke. Det går egentlig også rigtig godt men rabarberne bliver dog ikke særlig store. Jeg havde derfor ikke nok til den opskrift jeg havde fundet så jeg måtte selv finde på.

250 gr rabarber
700 gr. jordbær
1 stang vanilje
400 gr. sukker
2 spsk. citron saft
2 strimler citron skal - bare skrællet med kartoffelskrælleren
1 tsk. rød melatin blandet med 1 spsk sukker

Snit rabarber i 1 cm lange stave. Skyl, nip og halver jordbærrene. Kog frugten ved svag varme i ca. 20 min. Tilsæt sukker, vanilje korn, citronsaft og -skal. Kog videre i ca. 10 min. og fjern citronskal. Vi er ikke så meget til hele bær så jeg blendede marmeladen med stavblenderen inden jeg tilsatte rød melatin og hældte det på atamon skyllede glas.

Jordbær syltetøj

Denne klassiske jordbærsyltetøj stammer fra "God mad let at lave" og den er super god. Jeg tilsætter dog ekstra citron da vi godt kan lide det syrlige modspil.

Jeg lavede den sådan her:

1 kg. jordbær (skyllet, nippet og halveret)
600 gr. sukker (jeg brugte rørsukker)
6 strimler citronskal (skåret med kartoffelskrælleren)
1 tsk. rød melatin

Jordbærrene og sukker lægges lagvis i en gryde. Læg citronskallerne imellem. Læg låg på gryden og lad det trække mindst 2-4 timer. Varm langsomt bærrene op til kogepunkt og kog i 10 min. under og 15-20 min uden låg. Sluk og fjern citronskallerne. Tilsæt rød melatin og jeg moste jordbærrene med en kartoffelmoser, så marmeladen beholdte lidt struktur men ingen hele bær.


De råmarinerede jordbær blev ikke gode så de er røget ud igen. Jeg fik heldigvis råsyltet ca. 1 kg jordbær. Jeg masser bare jordbærrene med en gaffel og tilsætter 50 gr. sukker pr. 300 gr. frugt. Derefter putter jeg det i køleskabet og bruger det gerne til morgenmaden sammen med A38. Det smager så lækkert især med min hjemmelavet musli ovenpå. Det er også lækkert at blande i koldskålen - drengenes favorit :)









 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar