lørdag den 27. juli 2013

Luftige lækre boller og den gode giftkage

Min store dreng skal på FDF sommerlejr og så skal der bages boller og kager. Man måtte selv vælge men det kan jeg jo ikke :) 

Vi er lige kommet hjem fra ferie i det herlige danske sommervejr. Derfor blev det til hvad-har-jeg-i-skuffen boller som blev dejlig luftige og stadig med gods i. Jeg har skrevet ned undervejs. 

Jeg kogte en havregrød med hørfrø. Det giver en lidt tungere men saftig bolle. Det tunge blev så udlignet af bagepulver. 

Flotte boller klar til en tur i ovnen.

Den færdigbagte bolle med fine lufthuller og dejlig farve. 

Her kommer opskriften på ca. 25 styk 

1 1/2 dl havregryn
1 dl hørfrø
3 dl mælk 

Blandes i en gryde med tyk bund og koges op. Kog et minut til det bliver en grød og afkøl til stuetemperatur 

50 gr gær
2 dl mælk
1/2 dl flydende margarine
1 dl A38
2 tsk salt
2 spsk sukker
Ca. 11 dl hvedemel + 1 tsk bagepulver 
1 1/2 dl grahamsmel
5 revne gulerødder
1 dl solsikkekerner

Lun mælk og opløs gæren heri. Bland gærblandingen med de øvrige ingredienser samt grøden. Ælt grundigt og lad dejen hæve 1 times tid. Form dejen til boller og efterhæv dem i 20 min. Pensl med æg. Bages 12-15 min ved 200 grader varmluft. 

Så har du de lækreste luftige boller. De kan sagtens fryses men gør det med det samme de er afkølet. Velbekomme. 

Så var der jo også kagen. Det blev til den gode gamle giftkage - den slår aldrig fejl og er også god efter et par dage. 


Jeg tror faktisk kun at der findes en opskrift på giftkage og min er en gammel håndskreven sag. Jeg kan desværre ikke huske hvor den er fra. 

Giftkage 1 lille bradepande 

250 gr smør
250 gr sukker
250 gr mel
3 æg
2 tsk bagepulver
1 tsk vaniljesukker
1½ dl mælk
1 spsk mandelessens
3 spsk grøn konditorfarve

Smør og sukker piskes blødt og æggene tilsættes et ad gangen. Pisk godt imellem æggene.
Mel blandes med bagepulver og mælk blandes med mandelessens og grøn frugtfarve. Melblandingen kommes i smørblandingen skiftevis med mælken.
Bages i en lille bradepande i ca 20-30 min. Overtrækkes med chokolade eller glasur. Jeg valgte gult glasur på den ene og hvid chokolade på den anden. Blomsterne er udstukket i fondant. 

1 kommentar: