Der har selvfølgelig været plads til lidt julerier så dem skal i selvfølgelig have med. Bedre sent end aldrig er vist det rette udtryk.
Jeg fik bagt brunkager dog med dr. Oetker så dem bliver i skånet for. De var faktisk ok så i en snæver vending kan det sagtens gå an. Men fik også bagt mandens yndlingskager nemlig fedtebrød eller romsnitter - kært barn mange navne.
Jeg har også fået købt et småkage mundstykke til min køkkenmaskine så vaniljekranse skulle også med i år. Sidst men ikke mindst så blev pebernødder til pebernøddekager. Børnenes favorit nemlig at udstikke og pynte kagerne.
Opskrifterne kommer her:
Fedtebrød (det hedder de hos os)
Aner ikke hvor opskriften stammer fra, den er en del af min samling af håndskrevne opskrifter. Jeg bager dem flere gange i december og i år blev til 3 gange. De forsvinder hurtigere end de kan bages, selvom de er så nemme.
200 gr hvedemel
200 gr smør blødt
100 gr kokosmel
100 gr sukker
1/2 tsk hjortetakssalt
Alle ingredienser blandes godt sammen. Del dejen i tre og rul dem ud i aflange baner ca. 5 cm brede og 1/2 cm høje. Bages ved 200 grader i 10 min. Afkøles helt inden glasuren kommes på.
Romglasur
100 gr flormelis
2 spsk vand
1 tsk romessens
Glaser stængerne og skær dem i skrå snitter. Så er de klar! Men pas på de forsvinder hurtigt.
Vaniljekranse
Jeg har længe gerne ville bage vanilje kranse og har ledt efter en lidt "rustik" udgave. Jeg fandt den bedste opskrift ved himmelske kager. Jeg er vild med mandler og jeg valgte ikke at smutte dem. Det gav lige det sidste til den rustikke smag som jeg ledte efter. De holdte heller ikke længe specielt Christoffer på 5 år var helt vildt med dem. Opskriften som jeg lavede dem kommer her.
2 vaniljestænger
125 g sukker75 g smuttede, finthakkede mandler
250 g mel
½ tsk hjortetaksalt
200 g smør
ca. ½ æg
Klip enderne af vaniljestangen og kassér dem. Klip vaniljestangen i mindre stykker og blend dem med sukkeret. Blend derefter mandlerne men ikke for fint og dog stadig så fint at det ikke sætter sig fast i tyllen.
Bland mel med hjortetaksalt, vaniljesukkeret, mandlerne og koldt smør i små terninger. Rør dejen sammen med ½ æg. Saml dejen hurtigt med hænderne og lad den hvile ½-1 time på køl.
Når dejen har hvilet skal den laves til de kære kranse. Jeg har en fantastisk køkkenmaskine så den kom i brug med kødhakkeren og stjernetyl. Du skal bruge enten en køkkenmaskine eller en kagesprøjte. Dejen er for grov til sprøjtepose.
Bag kransene i ca. 8 minutter ved 200 C til de er gyldne.
Så er det bare at afkøle og putte i kagedåse. Jeg brugte også lidt af dem til at glæde min mands bedsteforældre og de havde aldrig smagt så gode vaniljekranse. Det er den bedste anbefaling man kan få :)
Pebernødder a la Lagkagehuset
Sidste år bagte jeg efter denne opskrift og de er gode. Dog synes jeg i år at de blev lige lidt for peberet så det skal rettes lidt næste år. Jeg har fundet opskriften hos Newyorkerbyheart og de er virkelig gode. Jeg fulgte opskriften men rullede dejen ud og brugte udstikkere eller rettere børnene gjorde. De har efterspurgt det siden 1 december og de gik virkelig op i projektet og både udstak samt pyntede til den helt store guldmedalje.
250 g sukker
1 tsk. stødt ingefær
1 tsk. kanel
1 tsk. hvid peber
1 tsk. kardemomme
1 tsk. bagepulver
1 tsk. natron
1 dl piskefløde
500 g mel
Smør og sukker piskes sammen med en el-mikser, til sukkeret er pisket godt ud. Piskefløden piskes i (laveste hastighed i starten!!). Bland krydderier, bagepulver og natron i melet og rør det så i dejen, til der fåes en nogenlunde fast dej. Ælt det sammen med hænderne. Tril dejen ud i pølser, ca. på tykkelse med en lillefinger. Skær dem i små stykker (ca. 1 cm.) lange og tryk dem let sammen i toppen. Sæt på bageplader – de flyder ikke meget ud, så de kan sættes nogenlunde tæt. Bages i ca. 10 minutter (kun ca. 7-8 minutter i min ovn ved almindelig varme) ved 200 grader, de skal ikke blive alt for brune og pas på at de ikke får for meget under bunden.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar