torsdag den 5. december 2013

Cowboytoast


Vi har haft lidt vældig travlt, så det er et par gange blevet til sen aftensmad efter børnene er kommet i seng. Det er så hyggeligt og denne gang havde vi fået hakkebøf dagen før. Så var cowboytoast det eneste rigtige.

1 hakkebøf (nystegt eller rest) 
2 skiver franskbrød
1 løg
Smør
1 skive ost (jeg brugte cheddar)
Bbq sauce (er blevet glad for den billige fra Rema 1000)

Tænd ovnen på 180 grader varmluft. Skær løget i skiver og steg gyldent i smør. Fordel bøf, løg, bbq sauce og ost imellem de to skiver brød. Smør toppen med smør. Bages i ovnen til brødet er gyldent. 


torsdag den 14. november 2013

Når katten er ude så står menuen på fisk

Min mand, Kasper, er ikke særlig vild med fisk i varme retter. I disse dage er han på kursus i Tyskland så skal vi have fisk. Drengene elsker fisk men må sande at Mathilde ikke var så vild med det.

Jeg fandt en lækker opskrift på laks med en topping af basilikum, mandler og citron. Den måtte prøves og det var yderst lækkert. Jeg fulgte for en gangs skyld opskriften næsten. Laksen blev skiftet ud med ørred da jeg har fået den flotteste ørred af min søde svoger Jonas. Det var en hel fisk som jeg sprang ud af filetere. Det har jeg ikke prøvet før men Youtube kan jo klare det meste. Jeg fik et ret godt resultat som jeg er lidt stolt af. Det er Newyorkerbyheart der står bag opskriften.


Ørred med mandel-/basilikumtopping og saltbagte kartofler 4 pers.

4 ørredfiletter
1 håndfuld mandler, grofthakket
lidt olivenolie
1 håndfuld friske basilikumblade, hakket
saft af 1 citron
skal af 1 citron
2 tsk. rørsukker
1 fed hvidløg, presset
2 tsk. rasp
salt, friskkværnet peber
ca. 20 g smør

Kom lidt olivenolie på en pande sammen med de hakkede mandler. Når det er blevet lidt gyldne, kommes citronsaft og -skal ved. Lad det koge lidt ind, drys sukker på og rør til det er opløst. Tag lagen af varmen. Bland basilikum, rasp. presset hvidløg og blød smør sammen. Når lagen er kølet lidt af, blandes den i og det hele røres godt sammen. Kom laksefileter i et ovnfast fad, krydr med salt og friskkværnet peber. Fordel mandelblandingen ovenpå og sæt i ovnen til kartoflerne i ca. 15-18 minutter, alt efter størrelse på fileterne.
 

Saltbagte kartofler

1 bakke små kartofler, vasket og tørret
ca. 500 g groft salt
 
Kom 500 g groft salt i bunden af et ovnfast fad. Læg kartoflerne ovenpå og sæt i en 200 grader varm ovn i ca. 40 minutter, alt efter hvor store de er.

Jeg serverede det en god hjemmelavet pesto af basilikum, hvidløg, citron, salt og olivenolie.
 

citronmåne med lemoncurd

Jeg måtte bukke under for gruppepres endnu en gang :) så kage måtte der bages til mine dejlige kollegaer. Er måske også lidt for nem at presse men elsker jo at bage.

Denne gang skulle jeg altså prøve at bage en citronmåne og jeg havde et halv glas lemoncurd i køleskabet. Forstår ikke hvordan den har overlevet uden at blive spist. Det blev overraskende lækkert selvom der var citron i både kage, fyld og glasur.


Citronmånen er fra Meyer og er virkelig dejlig saftig og syrlig. Den passede til en alm. springform.

125 g groft revet marcipan
200 g blødt smør
180 g rørsukker
korn af 1 stang vanilje
saft af 1 citron
skal af 2 økologiske citroner
5 æg, mellemstørrelse
125 g hvedemel
80 g kartoffelmel
3 tsk. bagepulver
1/2 glas lemon curd (kan fås i Netto har jeg luret men min er hjemmelavet. se link)

Glasur:
80 g flormelis
saft af en citron
lidt revet citronskal


Forvarm ovnen til 160 grader varmluft. Beklæd bunden af en springform med bagepapir. Smør siderne på springformen med lidt smør og drys med lidt rørsukker. Fordel rørsukkeret langs hele kanten og hæld overskydende sukker ud.

Riv marcipanen groft ned i en skål og tilsæt det bløde smør, vaniljekorn og sukker. Pisk til det bliver tykt og luftigt. Riv skallerne fra de 2 citroner ned i og pres saften fra den ene. Pisk igen, til det er blandet sammen. Tilsæt æggene et ad gangen og pisk godt efter hvert. Bland hvedemel, kartoffelmel og bagepulver sammen. Sigt det ned i dejen og vend det helt godt sammen med en dejskraber.

Hæld dejen i springformen og bag den i 40-45 minutter. Brug en kødnål eller tandstik til at tjekke om kagen er gennembagt. Afkøl og flæk kagen i to bunde.

Smør bunden med lemon curd og put toppen ovenpå. Pynt med glasur og citronskal.

halloween kage til 2.A klassefest

Jeg havde lovet at bage til klassefesten og var så tilfreds med kagen til FDF i fredags, at jeg prøvede den igen. Denne gang var bundene banankage med choko cream cheese frosting. Opsmurt med ultimativ smørcreme og overtrukket med hjemmelavet mmf. Figurerne er lavet af mmf farvet med pasta farve. Det var lidt sjovt at lave gravsten og små græskar men det sjoveste var de små knoglehænder der stikker op hist og her.


 
 
 






fredag den 1. november 2013

Halloween kage


Så er det tid til årets Halloween fester. Også hos FDF Langå og selvom vi ikke kunne deltage så skulle der da være en kage :-)

Den består af min bedste chokoladekage smurt op med ultimativ choko smørcreme. Alt pynt og overtræk er i mmf. Figurerne er lavet i mmf. Det var sjovt at lave figurerne specielt græskar og knogler. De "beskidte" streger/pletter er malet med pastafarve.










lørdag den 19. oktober 2013

Ribbensandwich

I aften stod den på ribbensandwich med resterne af en ribbensteg jeg grillede igår. Det er altid lækkert 😊 



RIBBENSANDWICH M/hjemmelavet agurkesalat 

1/2 færdiglavet ribbensteg prøv evt at grille den. Det smager skønt
4 burgerboller - jeg dovnede den og sendte Jonathan i rema. 
Rødkål
Hellmans mayonnaise 
Dijon sennep 
Ketchup

Agurkesalat:
1 agurk i tynde skiver 
2 dl lagereddike
1 dl vand
3 spsk sukker
Salt og peber

Opløs sukkeret i eddike og hæld vandet i.  Put agurke skiverne i en skål og krydr med salt og peber. Hæld eddikeblandingen over og lad det trække imens du laver burgerne. 

Ribbensandwich:

Skær ribbenstegen i 1 cm tykke skiver. Steg dem på panden til de er gyldne. Lun burgerbollerne og flæk dem. Smør dem med mayo og sennep. Put ketchup, ribbensteg, rødkål og agurkesalat i burgerbollerne. Velbekomme 😃 


fredag den 11. oktober 2013

Skater kage

Christoffer fyldte 5 år igår og idag skulle han have kage med i børnehaven. Han ville gerne have en skater kage. Det måtte jo prøves. Det blev en chokoladekage smurt op med chokoladesmørcreme og overtrukket i fondant.














fredag den 4. oktober 2013

store lakrids småkager

Jeg vil godt indrømme at jeg er vil med Bonderøven og har for kort tid siden lånt bogen "Livet på kastaniegården" af hans kæreste Theresa Maria Jessing. Nu er det ikke en boganmeldelse så det lader jeg lægge. Men der var nogle opskrifter der måtte afprøves og en af dem var disse småkager. De er superlækre og smager dejligt af sød lakrids, chokolade og et fint strejf af saltlakrids.

her kommer opskriften:

150 gr. smør
150 gr. rørsukker
1 sammenpisket æg
2 spsk. vaniljesukker (gerne hjemmelavet)
1 tsk. bagepulver
200 gr. hvedemel
3 spsk. lakridssirup (mit er hjemmelavet af piratos)
50 gr. blød sød lakrids i små tern
100 gr. hvid chokolade
50 gr. mørk chokolade
lakridspulver

Tænd ovnen på 200 grader. Pisk smør, sukker, æg, vaniljesukker, bagepulver og mel. Tilsæt sirup, lakrids og chokolade. Put dejen på en bageplade med en ske. Drys med lakridspulver og bag dem i ca. 12 min.

afkøl og spis :)

søndag den 22. september 2013

De bedsteste hindbærsnitter

Nu har manden spurgt efter hindbærsnitter i flere uger og lørdag blev dagen. 4 ud af 5 i vores lille familie har fødselsdag i oktober så greb også lige chancen og fik lavet et par æbletærter til fryseren. Vores lille trofaste æbletræ har givet ufattelig mange æbler i år og de skal da bruges inden de bliver dårlige. Men opskriften på æbletærte må vente til jeg har smagt den :)

Hindbærsnitter:

Det er en fantastisk klassiker som man bare ikke kan blive træt af. Jeg laver selv marmeladen og det tager ikke mange minutter, men det er det hele værd!


Syltetøj:
300 gr. hindbær (jeg brugte frosne)
½ vaniljestang
175 gr. sukker
1 spsk vand

Bland alle ingredienser i en tykbundet gryde og bring i kog. Lad det simre i 10-12 min. Det skal begynde at tykne. Lad det køle af.

Mørdej:

150 gr. koldt smør - rigtig smør
4 dl hvedemel
½ dl. flormelis
1 æg
1 spsk vand

Skær smørret i tern og bland det sammen med mel og flormelis. Det skal nulres sammen. Tilsæt æg og vand og saml dejen uden at ælte for meget. Hvis du ælter for meget bliver dejen kompakt og kedelig. Pak dejen i husholdsningsfilm og put den i køleskabet min. 30 min.

Del dejen i 2 lige store stykker og rul dem ud i ca. 45 * 10 cm. Læg den ene bane på en bageplade med bagepapir og fordel syltetøj ud over i et godt jævnt lag. Put så den sidste bane ovenpå og bag den i ovnen ved 180 grader varmluft i ca. 15-20 min. Lad den afkøle imens du laver glasuren. Glasuren laver jeg på slum men husk at den skal være god tyk.

Smør glasuren udover stangen og pynt med krymmel, frysetørret hindbær etc. Brug din skarpe kniv og skær stangen ud i mundrette snitter. Jeg skærer også det yderste af kanten af.

Hvis der skulle blive nogen til overs så opbevar dem i køleskabet i en plastik bøtte.

 

onsdag den 18. september 2013

Tilbage til arbejdet og oksegryde

Så er jeg tilbage på jobbet efter barsel. Det er nu dejligt at lave noget andet en bleskift, babymad, sovetider osv. Så nu er tiden også kommet til madplan igen. Jeg vil gerne dele den med jer, men det bliver ikke i denne omgang.

I søndags var en kedelig trist dag og madplanen sagde gryderet. Jeg endte med at tage hvad jeg kunne finde i skuffer og skabe. Det blev en fantastisk gryderet, så den skal i da have sammen med de hjemmelavede rødbeder.

Oksegryde:

okay gryderet er ikke kønt men det smager skønt
ca. 1 kg oksekød i tern. Jeg havde købt en cuvette og skåret i tern. Det blev dejlig mørt.
3 gulerødder i skiver
2 løg skåret i småstykker
200 gr. bacontern
3 fed hvidløg
½ frisk chili
½ flaske rødvin
7 dl oksebouillon
2 dl. madfløde
salt og peber
paprika
2 spsk. hvedemel
1 spsk olie og 1 spsk smør
majsstivelse (maizena)

olie og smør puttes i en varm gryde eller pande. Steg derefter bacontern sprøde og tag op. Bland oksetern med hvedemel og brun i gryden. Tag også dem op af gryden og sæt til side. Til sidst steges løg, hvidløg og chili møre og blandes med oksetern og bacon. krydr med salt, peber og paprika efter smag. Tilsæt rødvin og oksebouillon og nu skal det bare simre et par timer. Til slut tilsættes madfløde og retten gives et opkog. Tilpas tykkelsen med Maizena rørt ud i vand.

Serveres med ris eller kartoffelmos og selvfølgelig rødbeder

Hjemmelavet syltede rødbeder

Det er så nemt at sylte rødbeder selv og det smager bare tusind gange bedre end de triste du kan købe i supermarkederne. Jeg har lige købt rødbeder til 3 kr./kg. så det er jo heller ikke dyrt. Desværre har jeg ikke nogen køkkenhave eller drivhus for den sags skyld så det kniber lidt med råvarerne til alle mine projekter. Så er det jo dejligt indimellem at finde noget på tilbud.

1 kg. friske rødbeder
375-500 gr. sukker - an på hvor søde du kan lide dem. Jeg kan godt lide, at der er lidt bid og syrlig smag.
3/4 liter eddike
1 tsk flydende atamon

Skyl og vask rødbederne. Kog dem i letsaltet vand (1 tsk salt pr. liter vand) i ca. 40-50 min. Hæld vandet fra og skyl rødbederne under koldt vand. Gnub skindet af rødbederne og skær dem i skiver.

Giv eddike og sukker et opkog. Kom rødbedeskiverne i lagen og bring lagen i kog igen. Tilsæt Atamon og fyld dem i rene Atamon-skyllede glas. Lukkes til med det samme.




fredag den 13. september 2013

ovntørrede tomater

 
 
Jeg har haft stor succes med mine kære tomatplanter i år. Jeg har hver sæson 2-3 tomatplanter i en kapilær kasse på terrassen. I år er de helt vildt søde og de blev modne på stort set sammen tidspunkt. Vi kan ikke nå at spise dem alle så valget gik på at forsøge med ovntørrede tomater. MUMS de er gode.
 


 
de er såre simple at lave men tager tid faktisk flere timer. Men de er det hele værd.
 
 
tag en bageplade og beklæd den med bagepapir. Pensl bagepapiret med olivenolie. Tag en masse tomater og halver dem. Læg dem med skærefladen opad. Krydr med groft salt, frisk timian og frisk rosmarin.
 
bag dem i ovnen ved 100 grader i ca. 3 timer. Afkøl dem og fyld dem på et glas, som fyldes med olivenolie.
 
de smager helt fantastisk så lav rigligt!!



onsdag den 11. september 2013

bananmuffins med chokolade cream cheese frosting

disse muffins er nogle af mine favoritter især med cream cheese frosting. De er stærkt vanedannende.

Det er ved at være slut med min barsel så vi hygger nok lidt mere end normalt så idag var der varm chokolade til.

 

Bananmuffins ca. 12 stk.

200 gr. nødder - valnødder, hasselnødder eller pekannødder
250 gr. hvedemel
1 spsk. bagepulver
½ tsk. salt
100 gr. blødt smør
200 gr. brun farin eller muscovado sukker
2 æg
2 tsk. vanillesukker - gerne hjemmelavet
4 mosede bananer

Forvarm ovnen til 180 grader - jeg bruger varmluft. Fyld papirsforme i muffinsformene.
Rist nødderne på en varm pande men pas på at de ikke brænder på. Afkøl dem og hak dem.
Bland mel, bagepulver og salt i en skål. I en anden skål blandes smør, sukker og vanille med håndmikser eller røremaskine. Tilsæt æggene et af gangen og tilføj de mosede bananer. Bland det våde med det tørre og til sidst tilsættes nødder. Fyld formene 3/4 op og bag i ca. 20-25 min. Afkøl inden de pyntes med frosting.

Choko cream cheese frosting.

Denne frosting bliver lavet lidt på slum. Jeg er ikke så vild med smør i min frosting så derfor bruger jeg tit denne opskrift. Jeg er faldet over philidelphia ost med chokolade og den er ikke god for sig selv men i denne opskrift er det noget helt andet.

200 gr. smøreost med chokolade
2-300 gr. flormelis
1 spsk. kogende vand
1 tsk. kakaopulver
evt. en god klat smør

Det hele blandes og røres til en god sej masse. Bliver den for tynd dvs. ikke danner top når du løfter skeen skal du bare røre mere flormelis i. Put det i en sprøjtepose og pynt kagerne. afslut evt. med lidt høvlet chokolade.





hjemmelavet kiks

Hjemmelavet kiks ala digestive



de smager langt bedre end dem du køber. Men sundere er de nok ikke :)

 
ca. 40 styks.
 
250 gram blødt smør
6 dl. havregryn
2 dl. grahamsmel
2 dl. fuldkornshvedemel
2 dl. hvedemel
1 dl. rørsukker
2½ dl. kogende vand
1 1/4 tsk. bagepulver
1 tsk. groft salt
 
Hæld kogende vand over havregrynene. I en anden skal blandes smør og sukker. Bland mel, salt og bagepulver og ælt alle ingredienser sammen til en ensartet dej. Put dejen i en pose og lad den trække i køleskabet mindst 1 time. Rul dejen ud og stik ud i de sjove former du ønsker. Sæt kiksene på en bageplade og stik dem med en gaffel. Bag dem ca. 20 min. ved 180 grader varmluft.
 
opbevar dem i en tætlukket kagedåse eller lignende. Mine drenge elsker dem med Nutella på.....syndigt men lækkert.


torsdag den 15. august 2013

baby grød fra 6 mdr.

Lille Mathilde er vild med grød og der bliver prøvet lidt forskelligt. Her kommer lidt opskrifter på dem vi har brugt igennem tiden fra modermælk til fast føde. Hun er nu 10 mdr. og spiser stort set alt hvad vi andre får men hendes morgenmad og til tider også godnatte mad er stadig grød.

Den hurtige havregrød i mikroovn - lidt på slum (fra 6 mdr.)

Ca. 1 dl. havregryn i en dyb tallerken
fyld vand i til det lige dækker havregrynene og giv det 2 min. i mikroovnen.
Bland sødmælk eller modermælkserstatning i til den har en passende konsistens og husk endelig 1 tsk. fedtstof.

Jeg putter ofte frugt i grøden i form af æblemos, bananmos eller en lille klat syltetøj hvis det skal gå ekstra hurtigt.

Frugtgrød - med rosiner og abrikoser (fra 8 Mdr.)

1 dl. 5-gryns blanding
1½ dl. koldt vand
1 dl. sødmælk eller modermælkserstatning
2 tørrede abrikoser (klippet i små stykker)
4-6 rosiner
1 tsk fedtstof helst vegetabilsk anbefaler sundhedsstyrelsen

Bland alle ingredienser bortset fra fedtstof og kog op. Lad det koge i 3-5 min. Tilsæt fedtstof og server.

Speltgrød (6 Mdr.)

1½ dl vand
3 spsk speltmel eller fuldkornsspeltmel
1 tsk fedtstof
½ dl modermælk, modermælkserstatning eller sødmælk

Vand og speltmel piskes sammen i en lille gryde.
Bring grøden i kog under piskning og kog ved svag varme i ca. 2 min.
Fedtstof røres i, og mælken tilsættes, til grøden har passende konsistens.
Serveres med en klat frugtmos f.eks. pære eller æble.


 

 

Dip



Tzatziki - godt med hvidløg
 
 
Denne tzatziki er utrolig nem og smager fantastisk. Jeg vil gerne have den lidt grov, derfor skærer jeg altid agurken i tern. Er agurkens midte meget blød fjerne jeg det ellers bliver tzatzikien kedelig.









dejlig lækker og cremet tzatziki
 1 agurk skåret i tern
2-3 dl. græsk youghurt 2 eller 10%
2-3 fed hvidløg
salt og hvid peber

Det hele blandes i en skål og smages til med salt og peber. Den må godt hvile 30 min. i køleskab inden servering så den lige når at sætte sig. Hvis du ikke er så vild med hvidløg så skru lidt ned for det.



 Avocado-creme - du bliver afhængig af
 
Denne avocado creme er inspireret af Lone Landmand. Jeg har lånt hendes bog "Hønsefødder og gulerødder" på biblioteket og denne måtte prøves.  Den er simpelthen så lækker og bogen i det hele har flere spændende opskrifter.  køb bogen her
 
Tilbage til opskriften. Jeg har ændret lidt på den så den passer lidt bedre til vores smagsløg:
 
1 moden avocado
saft af en ½ citron (lille)
2 spsk. cremefraiche 18%
1 forårsløg inkl. toppen
friskkværnet peber og salt
1 tsk. syltede chilier
½ spsk. olivenolie
 
pres saften af citronen og mos den med avocadoen. På denne måde bliver avocadoen ikke brun. Tilsæt cremefraiche. Skær forårsløg i tynde strimler også toppen og bland det i skålen. krydr med peber og salt. Så mangler der bare de syltede chilier (jeg brugte grønne købt i Rema) som skal hakkes fint og blandes i sammen med olivenolie.

tirsdag den 6. august 2013

Lakse kage

Jep en laksekage skal der til når onkel Jonas fylder år og så en af de runde. Den indeholder trøffel og er betrukket med mmf. Opskrift på trøffel kommer snart. 






Lasagne og tomatsalat

Ferien er tæt på slut og ferie maden har været udsøgt. Vi trængte til noget hverdagsagtigt så lasagne var lige det vi manglede. Men det var jo stadig ferie så må man godt drikke rødvin til maden. 


Jeg laver altid en stor portion for lasagnen er næsten bedre som rester dagen efter. Opskriften er til et fad på 25x35 cm. 
Lasagne - godt med ost

1 kg oksefars
2 dåser hakkede tomater
1 terning oksebouillon
Vand svarende til hvad der kan være i den tomme dåse fra hakkede tomater
2 løg ( hakket)
3 fed hvidløg
Salt
Peber
2 tsk oregano eller 3-4 stilke frisk
1 tsk timian eller 2 stilke frisk
1 tsk oregano
1 tsk paprika
En anelse sambal oelek eller chili
Parmesan en god håndfuld
Lasagneplader

Bechamelsauce:
20 gram smør
4 spsk hvedemel
4 dl mælk
200 gram ost - jeg brugte en 30+ skåret i tern
Salt og hvid peber
En anelse muskatnød revet


Brun kødet og tilsæt løg og hvidløg. Lad stege til løgene er klare. Tilsæt alle andre ingredienser og lad det simre imens du laver bechamelsaucen.

Smelt smørret og tilsæt mel. Mælk og krydderier tilsættes. Bring i kog og lad simre i 5 min. Tilsæt osten og saucen er klar når osten er smeltet. 

Så er det skiftevis kødsovs, bechamelsauce og lasagneplader. Toppes med et godt lag parmesan. Bages i ovnen ved 200 grader varmluft i 35 min. Hviler 15 min og så spis :)


Hvad er lasagne uden tomatsalat? Nemlig den skal være der. Her er min udgave: 

3 store modne tomater
En pose mini mozzarella 
1 rødløg
Olivenolie
Groft salt
Frisk basilikum 

Tomaterne skæres i skiver, rødløg skæres i ringe og mozarellaen dryppes af for lage. Det hele blandes i en skål og strøes med olivenolie, salt og basilikum. 


Min chef har personligt leveret tre flasker rødvin på min adresse. Det er jo helt fantastisk og så var det lige inden ferien. God timing :)

Det er en spansk vin og den måtte prøves til lasagnen. Helt ærligt så var den ikke just fantastisk til lasagne, men det er en super hyggevin. Den manglede noget fylde imod den ostefede og velkrydrede lasagne. I skrivende stund er den også god men jeg kan bedst lide den som hyggevin. 

 

mandag den 29. juli 2013

Godnatte baby mad

Vores lille Mathilde sover altså bedst efter lidt godnatte mad som vi kalder det. Det er altid lige noget nemt og hurtigt for hun er jo træt. 

Godnatte mad - yoghurt med havregryn

1 1/2 dl sødmælksyoghurt naturel
1 håndfuld øko havregryn finvalsede eller grove hvis det kan håndteres af den lille. Vi bruger altid finvalset. 

Det er basis og så kommer jeg enten 1 tsk vaniljesukker, et par skefulde frugtmos eller en halv moset banan i. 

Hun er vild med det :) men ik så vild med blitzen. 

lørdag den 27. juli 2013

Luftige lækre boller og den gode giftkage

Min store dreng skal på FDF sommerlejr og så skal der bages boller og kager. Man måtte selv vælge men det kan jeg jo ikke :) 

Vi er lige kommet hjem fra ferie i det herlige danske sommervejr. Derfor blev det til hvad-har-jeg-i-skuffen boller som blev dejlig luftige og stadig med gods i. Jeg har skrevet ned undervejs. 

Jeg kogte en havregrød med hørfrø. Det giver en lidt tungere men saftig bolle. Det tunge blev så udlignet af bagepulver. 

Flotte boller klar til en tur i ovnen.

Den færdigbagte bolle med fine lufthuller og dejlig farve. 

Her kommer opskriften på ca. 25 styk 

1 1/2 dl havregryn
1 dl hørfrø
3 dl mælk 

Blandes i en gryde med tyk bund og koges op. Kog et minut til det bliver en grød og afkøl til stuetemperatur 

50 gr gær
2 dl mælk
1/2 dl flydende margarine
1 dl A38
2 tsk salt
2 spsk sukker
Ca. 11 dl hvedemel + 1 tsk bagepulver 
1 1/2 dl grahamsmel
5 revne gulerødder
1 dl solsikkekerner

Lun mælk og opløs gæren heri. Bland gærblandingen med de øvrige ingredienser samt grøden. Ælt grundigt og lad dejen hæve 1 times tid. Form dejen til boller og efterhæv dem i 20 min. Pensl med æg. Bages 12-15 min ved 200 grader varmluft. 

Så har du de lækreste luftige boller. De kan sagtens fryses men gør det med det samme de er afkølet. Velbekomme. 

Så var der jo også kagen. Det blev til den gode gamle giftkage - den slår aldrig fejl og er også god efter et par dage. 


Jeg tror faktisk kun at der findes en opskrift på giftkage og min er en gammel håndskreven sag. Jeg kan desværre ikke huske hvor den er fra. 

Giftkage 1 lille bradepande 

250 gr smør
250 gr sukker
250 gr mel
3 æg
2 tsk bagepulver
1 tsk vaniljesukker
1½ dl mælk
1 spsk mandelessens
3 spsk grøn konditorfarve

Smør og sukker piskes blødt og æggene tilsættes et ad gangen. Pisk godt imellem æggene.
Mel blandes med bagepulver og mælk blandes med mandelessens og grøn frugtfarve. Melblandingen kommes i smørblandingen skiftevis med mælken.
Bages i en lille bradepande i ca 20-30 min. Overtrækkes med chokolade eller glasur. Jeg valgte gult glasur på den ene og hvid chokolade på den anden. Blomsterne er udstukket i fondant. 

tirsdag den 23. juli 2013

Røgede makreller

Vi er på sommerferie i sommerhus sammen med svigerforældre og alle søskende. Onkel Jonas har købt en båd og den måtte jo prøves så ham og svigerfar kom hjem med en hel spand makreller. Vi ville prøve at røge dem og det blev så lækkert. Det var heller ikke særlig svært. 

Jeg hyggede mig med at finde krydderier imens Jonas rensede og fileterede. Et hold blev med løg, hvidløg og salt og et hold med det samme plus paprika. Det bedste var at vi var fire til at passe fiskene. En der rensede og fileterede. En der krydrede og lagde på risten. En der tændte ovnen og sørgede for smuld. Og vigtigst en der tog tid. Det var så hyggeligt i det dejlige danske sommervejr. 

Vi spiste til aften med svigermors hjemmelavede kartoffelsalat med nye kartofler. Dagen efter blev de også spist til frokost og var kun blevet endnu bedre af at lægge i køleskabet. 


fredag den 12. juli 2013

Lemon Curd

Jeg er vild med citron og da jeg fandt opskriften på lemon curd ved Himmelske Kager fik en krukke fast plads i køleskabet. Det smager ubeskrivelig godt på nærmest alt brød og i kager. Det er super syndigt men fantastisk godt.

Jeg har intet ændret for den smager simpelthen himmelsk.

Lemon Curd

 Ca. ½ liter

 3 citroner
 75 g smør
 2  æg
 200 g sukker

Riv skallen af de vaskede citroner på den fine side af rivejernet. Pres derefter saften ud af frugterne. Kom skal og saft af citronerne i en gryde sammen med æg, sukker og smør i mindre bidder. Pisk massen godt igennem og pisk over svag varme til smørret smelter og massen begynder at tykne. Det er vigtigt, at den ikke bliver for varm, da smørret ellers vil få massen til at skille. Rør grundigt, og gerne hele tiden, til massen bliver helt tyk og temperaturen når over de 75 grader (hvilket er påkrævet, når der anvendes æg). Brug et sukkertermometer (hvilket jeg ikke har så det er altså på gefuhl). Hæld straks smørret på atamonskyllede glas, luk dem og opbevar dem på køl. Smørret tykner endnu mere, når det køles.

Du kan tilsætte en anden smagsgiver såsom vaniljekorn, kanel, finthakket chilifrugt eller frisk timian.





Sylt amok i jordbær

Det er jordbærtid og dejlig dansk sommer. Vi var på selvpluk i mandags og sammen med mine to drenge fik vi plukket næsten 9 kilo jordbær plus smagsprøverne undervejs :)



I år skal jeg have lavet marmelade og saft. Jeg sprang over sidste år men det fortrød jeg. Denne gang har jeg prøvet 3 forskellige slags marmelade, saft, grød og ikke mindst bare rå med vaniljecreme. Ingen sukker og fløde men vaniljecreme det er lækkert! Der blev også til en omgang råmarinerede jordbær med mynte og råsyltede jordbær. 


Jeg startede med saften da den skal trække længst. Jeg faldt over Mette Blomsterbergs opskrift så den skulle prøves.

2 liter jordbærsaft:

1 kg. jordbær (skyllet, nippet og halveret)
6 dl. vand
800 gr. sukker
en anelse atamon
 
Kog de ordnede bær, vand og sukker under låg, ca. 20 minutter. Passér hele herligheden gennem en stor sigte ilagt et rent klæde (viskestykke). Det kan godt tá et par timer - tving ikke saften igennem, da den da vil bliver uklar.
Hæld saften på rengjorte & atamon skyllede flasker & luk dem til. Saften opbevares i køleskab og nydes nu, mens den er frisk….og sommeren er hos os.

De tre slags marmelade kommer her:

Jordbærmarmelade med et strejf af lakrids.

Denne opskrift fandt jeg under Johan Bulows hjemmeside og det lød simpelthen så fantastisk at det også skulle prøves. Mest for at prøve noget anderledes.

Ingredienser
(ca. 500 g)
400 g frosne jordbær el. 500 g friske jordbær (rensede) (jeg brugte selvfølgelig friske)
Korn fra en ½ vaniljestang
Citronsaft fra en ½ citron
Citronskal fra 1 økologisk citron
7-8 tsk. Fine Liquorice Powder (jeg bruger altså bare det billige fra Tiger)
3 dl sukker

Kom jordbær, vaniljekorn, den fine lakridspulver, citronsaft og -skal, i en gryde, ved middel varme. Rør med jævne mellemrum. Tilsæt sukker når jordbærerne er udkogt til den ønskede størrelse. Efter 5min. hældes lakrids-jordbær syltetøjet på skoldede glas (f.eks. 2 lakridssirupsglas), og lukkes med det samme (vend evt. glasset på hovedet i 3min.). Efter afkøling, kan vi anbefale at servere syltetøjet på nybagt (lakridsrug-)brød.
En sikker vinder!

Nu glæder jeg mig bare til at smage den.

Jordbær/rabarber marmelade

Jeg har jo fået en hel spand rabarber fra min fantastiske veninde i mødregruppen. Det var et projekt med at have rabarber i krukke. Det går egentlig også rigtig godt men rabarberne bliver dog ikke særlig store. Jeg havde derfor ikke nok til den opskrift jeg havde fundet så jeg måtte selv finde på.

250 gr rabarber
700 gr. jordbær
1 stang vanilje
400 gr. sukker
2 spsk. citron saft
2 strimler citron skal - bare skrællet med kartoffelskrælleren
1 tsk. rød melatin blandet med 1 spsk sukker

Snit rabarber i 1 cm lange stave. Skyl, nip og halver jordbærrene. Kog frugten ved svag varme i ca. 20 min. Tilsæt sukker, vanilje korn, citronsaft og -skal. Kog videre i ca. 10 min. og fjern citronskal. Vi er ikke så meget til hele bær så jeg blendede marmeladen med stavblenderen inden jeg tilsatte rød melatin og hældte det på atamon skyllede glas.

Jordbær syltetøj

Denne klassiske jordbærsyltetøj stammer fra "God mad let at lave" og den er super god. Jeg tilsætter dog ekstra citron da vi godt kan lide det syrlige modspil.

Jeg lavede den sådan her:

1 kg. jordbær (skyllet, nippet og halveret)
600 gr. sukker (jeg brugte rørsukker)
6 strimler citronskal (skåret med kartoffelskrælleren)
1 tsk. rød melatin

Jordbærrene og sukker lægges lagvis i en gryde. Læg citronskallerne imellem. Læg låg på gryden og lad det trække mindst 2-4 timer. Varm langsomt bærrene op til kogepunkt og kog i 10 min. under og 15-20 min uden låg. Sluk og fjern citronskallerne. Tilsæt rød melatin og jeg moste jordbærrene med en kartoffelmoser, så marmeladen beholdte lidt struktur men ingen hele bær.


De råmarinerede jordbær blev ikke gode så de er røget ud igen. Jeg fik heldigvis råsyltet ca. 1 kg jordbær. Jeg masser bare jordbærrene med en gaffel og tilsætter 50 gr. sukker pr. 300 gr. frugt. Derefter putter jeg det i køleskabet og bruger det gerne til morgenmaden sammen med A38. Det smager så lækkert især med min hjemmelavet musli ovenpå. Det er også lækkert at blande i koldskålen - drengenes favorit :)









 

mandag den 8. juli 2013

De nemmeste koldthævet boller

Disse boller er de nemmeste morgenboller og de kan varieres i det uendelige. Opskriften er som jeg lavede dem her til morgen eller rettere igår aftes.



12-14 boller

25 gram gær
5 dl koldt vand
1 dl havregryn
1/2 dl rugkerner
1/2 dl hørfrø
3 dl groft mel (jeg brugte groft speltmel og rugmel)
1 tsk salt
3-4 dl hvedemel 

Opløs gæren i vandet. Tilsæt kerner, havregryn og groft mel. Bland det godt og tilsæt salt. Rør 3 dl hvedemel i dejen og hvis den kan klare mere mel så put den sidste dl i. Dejen skal være klistret. Put husholdningsfilm over skålen og sæt på køl min 6 timer og gerne natten over. 

Om morgenen tænder du ovnen på max grader varmluft. Sæt bollerne på bageplade med to skeer. Pensl med vand. Når ovnen er varm sættes bollerne i ovnen og der skrues ned på 225 grader. Bag i 15 min. 



søndag den 7. juli 2013

Lækre sunde frugt is



Disse is er ikke mindre end fantastiske og så er de lavet af 100% frugt. De kan laves med de frugter du bedst kan lide. Det vigsteste er bare at frugterne helst skal være meget modne. Jeg har lavet dem efter følgende:

8 is

1 halv vandmelon uden kerner
1 moden mango
1 bk blåbær
1 kiwi
2 modne nektariner

Blend vandmelon og mango i hver sin skål. Skræl og skær kiwien i tynde skiver. Skær nektarinerne i tern. Fordel den skårne frugt og blåbær i de 8 isforme. Hæld halvt op med vandmelon pure og hæld derefter helt op til kanten med mango pureen. Frys ned og nyd! 




torsdag den 4. juli 2013

Uhm verdens bedste jordbærtærte

 
 
Denne jordbærkage bringer altid lykke og den smager himmelsk men er også super syndig. Især min kollega Rasmus efterspørger kagen hver sommer. Den kræver lidt tålmodig da den skal køle af imellem lagene. Opskriften er en blanding af flere forskellige opskrifter. Nu er det jo jordbærtid, så i skal selvfølgelig have opskriften med.
 
Bunden: 
150 gr. koldt smør
300 gr. hvedemel
125 gr. sukker
1 tsk.   vaniljesukker
1 æg
 
Fyld:
100 gr. smør
100 gr. sukker
100 gr. marcipan
1 æg
 
100 gr. chokolade
 
skær smørret i tern og smuldre det i melet (eller bland det i køkkenmaskinen). Bland sukker og vaniljesukker i. Saml dejen med æg og læg dejen koldt i 1 time. Rul den ud mellem to stykker bagepapir og læg den i en tærteform. Bag den ved 200º i 10 min. Imens blander du smør og sukker med revet marcipan og æg. Put fyldet i og bag yderligere 10 min. Afkøl kagen helt. Smelt chokoladen og smør den ovenpå kagen med en pensel. Køles igen indtil chokoladen er stiv.
 
Bunden er nu klar og mangler bare den fantastiske topping:  
 
1 bk. jordbær skåret i halve
1 pose kagecreme
5 dl. sødmælk
½ l. piskefløde
4 spsk. ribsgele
 
kagecreme og mælk røres sammen og stilles køligt i 20 min. Fløden piskes stift og vendes med kagecremen. konsistens skal stadig være fast så pas med fløden ellers flyder kagen ud. Læg jordbærrene på kagen og pensel dem med smeltet ribsgele. Stil kagen koldt i 1 time inden servering så den når at sætte sig.
 
God fornøjelse - det er helt sikkert hit...
 
 
 

onsdag den 26. juni 2013

Pølsehorn og pizzasnegle


Mums pølsehorn - bag mange de er hurtigt væk ☺

 Disse pølsehorn er superlækre. Jeg længe forsøgt at finde den helt rette dej til pølsehorn. Nemlig en der er grov men ikke tør.... og nu har jeg ramt den kombination.


Min søn Jonathan skulle holde fødselsdag for drengene i klassen. Han havde bestilt pølsehorn og pizzasnegle. En af de kære drenge var så begejstret, at han bad om en opskrift han kunne tage med hjem til sin mor. De blev lavet på den samme grunddej, så her kommer opskriften: 

Til ca. 24 pølsehorn eller pizzasnegle
  • 50 gr gær
  • 1 dl mælk
  • 1 dl ymer, a38 eller hvad du nu lige har af surmælksprodukt.
  • 1 æg
  • 250 gr hvedemel
  • 150 gr grahamsmel
  • 1 tsk salt
  • 1 spsk sukker
  • 1 dl olivenolie
  • Gode pølser og ketchup
  • eller skinkestrimler og mozarella ost og pizzasauce
  • æg til pensling
Lun mælken i en gryde til mælken er omkring 37 grader varmt. Rør gæren ud i mælk. Tilsæt ymer, olie, sukker og æg. Rør godt rundt og tilsæt derefter salt og grahamsmel. Til sidst tilsættes hvedemel lidt efter lidt. Ælt dejen til den er smidig og ikke klistret. Stil den til hævning i en skål med et rent klæde over i en times tid.
 
Pølsehorn: Del dejen i 3 boller og rul dem ud. Skær hver cirkel i otte trekanter. Smør trekanterne med ketchup og læg et stykke pølse på den brede ende og rul dejen omkring. Lad dem hæve i 30 minutter, hvorefter de pensles med et sammenpisket æg og drysses med sesamfrø.
 
Pizzasnegle: del dejen i to boller og rul dem ud i rektangler. Smør dem med pizzasauce og drys med skinke og ost. rul sammen på den lange led og skær i passende skiver som lige får et lille tryk når de er kommet på bagepladen. Lad dem hæve i 30 minutter hvorefter kanterne pensles med sammenpisket æg.
 
 
Bag dem ved 225º varmluft i 12-15 minutter.